Cabane unifamiliale la Cheile Cibinului

Foto: Iulian Alexandru

Foto: Iulian Alexandru

Aceste cabane nu punctează decisiv doar la capitolul funcționalitate, după cum te vor convinge paginile alocate acestui reportaj. 

Scoase din vastul context al satului de vacanță Cheile Cibinului, care mai cuprinde și cabane cu până la 10 camere duble cu băi proprii, cele trei căsuțe unifamiliale demonstrează că, în pofida unei investiții mici, reușești să te bucuri de tot confortul. Dar asta numai dacă ai un plan judicios și ești conștient că nu sutele de metri pătrați dau valoare unei proprietăți. Negoiu, Suru și Cindrel sunt trei căsuțe modeste ca spațiu, dar care satisfac toate necesitățile de locuire civilizată și plăcută ale unei familii cu 1-2 copii. Construite din bușteni de brad, reprezintă și o alternativă ecologică, asta pe lângă avantajul costurilor mici pe care le implică procurarea și prelucrarea acestui material.

 

 

 

Foto: Iulian Alexandru

 

 

Dușumeaua, buștenii și grinzile ce alcătuiesc pereții și tavanul au beneficiat de lăcuire suplimentară ‒ pentru a rezista la variațiile de temperatură. Soba cu lemne deservește și dormitorul.

 

 

 

 

Foto: Iulian Alexandru

 

 

 

Deși s-a investit chibzuit, nu s-a renunțat la calitate. Baia, micuță și dotată cu cabină de duș, este cochetă și confortabilă. În zona lavoarului și a cabinei de duș (adusă din Germania), bârnele au fost acoperite cu plăci ceramice într-o nuanță deschisă, pentru a spori senzația de luminozitate.

 

 

 

 

 

 

Foto: Iulian Alexandru

 

 

 

La exterior, buștenii au fost băițuiți cu lacuri speciale, ce le cresc rezistența la intemperii. Soclul fiecărei cabane este din piatră, la fel și fundația lor. Învelitoarea acoperișului în două ape este din țiglă. Încălzirea se face cu lemne, prin urmare fiecare casă este prevăzută cu coș de fum.

 

 

 

 

 

 

Foto: Iulian Alexandru

 

 

 

 

Tâmplăria este termopan, iar micile verande se sprijină pe sol pe piloni din bușteni. Pietrișul de la nivelul solului asigură un bun drenaj al apei pluviale.

 

 

Text: Orania Ruță

Mai multe detalii și imagini găsești în ediția tipărită a revistei Casa de vacanță nr. 9/2012.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*